Hvad må jeg selv lave

Hvad må jeg selv lave?

Hvis du ønsker at installere lysdæmpere eller udskifte et gammelt loftlys med en ny loftlampe, så bare gå bare i gang. Opgradering af eksisterende udstyr og inventar er forholdsvis let og sikkert, så længe du husker at først slukke for strømmen.
Men når det kommer til udvidelse, renovering eller vedligehold af eksisterende elektriske kredsløb eller tilføje nye, tilkald da en erfaren, autoriseret el-installatør. Når husejere begynder at rode rundt med elektriske kredsløb og kører nye kabler, er der to sandsynlige udfald og begge er potentielt dødbringende: Elektrisk stød og brand.
Alle aspekter af el-arbejde er underlagt meget strenge regler. Bryd en enkelt regel og du beder om problemer.
For nylig så jeg et fotografi af et badeværelse, i et privat hjem. Det viste en stikkontakt monteret i en brusekabine. Forestil dig nu konsekvenserne af at stå i en våd brusekabine og tænde kontakten. Det er et mirakel, at ingen er blevet stegt. Dette er netop grunden til, at man skal undgå at lave elinstallationer selv. Der er ingen grænser for menneskelig dumhed, men når det handler om elektricitet, så kan det koste liv.

VVS-installationer
Som med el-arbejde, er der visse VVS job, enhver kompetent gør-det-slev mand kan tackle, såsom udskiftning af vandhaner og brusehoveder, installation af toiletter og tilslutte håndvaske og vaskemaskiner. Men der er andre job, der kræver ekspertise fra en professionel blikkenslager.

En typisk boligejer bør aldrig forsøge at udvide eller ændre hjemmets vandforsynings rør eller varmtvands anlæg, da det typisk omfatter kobberrør og fittings loddet sammen. Hvis du har gode finpudsede færdigheder, er det bare fint. Men hvis du ikke ved hvad du laver, kan du nemt starte en oversvømmelse eller brand. Prøv at forklare et af disse scenarier til dit forsikrings selskab.
Og selv en lille utæthed kan forårsage enorme skader, hvis det går ubemærket: Selv hvis det kun er  en relativt kort periode. Det er derfor, de fleste gør-det-selv entusiaster bør undgå at tackle VVS reparationer eller forbedringer. Overlad den slags til de professionelle.

Træ-fældning
Måske er det en mandeting, men der er noget uimodståeligt ved at snuppe en motorsav og skære et træ i småstykker. Måske er det brølet fra en to-takts motor, eller en medfødte trang til at rydde land eller måske vi bare nødt til at råbe “POWEEEER!” i ny og næ.
Uanset årsagerne er træfældning i sig selv farligt. Først er motorsaven eller øksen lige så god til at skære i kød og knogler som de er til træ. Så er der faren for, at træet vælter ned over en bil, hus eller person. Disse ting sker alt for ofte.

De fleste husejere kan sikkert fælde træer mindre end 10cm i diameter og mindre end 3-4 meter. Men for træer større end det, især et, der er tæt på et hus, vej eller højspændingsledning, hyre da en professionel. Risikoen for uheld, både menneskelige og materielle, er simpelthen for stor.